Sorting
Source
Katalog zbiorów
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia Olesno
(1)
Author
Makaruk Katarzyna
(1)
Weis Anthony John (1973- )
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Gospodarka żywnościowa
(1)
Rolnictwo
(1)
1 result Filter
Book
In basket
Półki supermarketów uginają się pod ciężarem ogromnych ilości produktów pochodzących ze wszystkich stron świata. Rzadko zastanawiamy się jaką drogę te towary przebyły, kto i jakim kosztem je wyprodukował. Rzadko też uświadamiamy sobie fakt, że mając na wyciągnięcie ręki tak wiele żywności, jesteśmy uprzywilejowani względem miliarda ludzi, których na co dzień dotyka głód lub niedożywienie.W krajach rozwiniętych szybko rośnie odsetek otyłych, w krajach rozwijających się liczba głodnych i niedożywionych maleje bardzo powoli. Na międzynarodowym rynku dominują ogromne korporacje produkujące żywność na skalę przemysłową. Rosnące zapotrzebowanie na żywność, w tym także na mięso, powoduje, że rabunkowo eksploatuje się zasoby naturalne. Tymczasem drobni rolnicy w różnych częściach świata, nie będąc w stanie konkurować z tanią, masowo produkowaną żywnością, migrują do miast i zasilają dzielnice biedy.Globalny system żywnościowy charakteryzuje się ogromnymi nierównościami. Negatywne zjawiska w światowej gospodarce żywnościowej nie są jednak nieuchronne. Istnieją realne alternatywy, które należy pilnie wdrożyć.Tony Weis podpowiada jaką drogę trzeba podjąć, aby budować światową gospodarkę w oparciu o sprawiedliwość, odpowiedzialność wobec środowiska naturalnego i poszanowanie praw człowieka. Jego książka pozwala zobaczyć zróżnicowane konteksty lokalne w szerszych ramach i w ostatecznym rozrachunku pobudza do działania.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Olesno
There are copies available to loan: sygn. 33 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again